Iskolánk dokumentumai

Alapdokumentum

Szervezeti és működési szabályzat

Pedagógia program

Házirend

Intézmény Minőségirányitási Programja

Beszámoló a 2011/2012 tanév munkájáról

Támop dokumentumok

Kompetencia alapú oktatás a Szegvár-Mártély ÁMK Forray Máté Általános Iskolájában

"Élő víz" - Egy témahét megvalósítása az 1. évfolyamon

Szegvár népi hiedelmek projekt

"Szegvár, a vizek falva" Önálló intézményi innováció

Környezetvédelmi modul

Óvida-iskola átmenet programterve

I. Dömötör Napi Kamara Néptáncverseny 2013.

A rendezvény az NTP-MR-MPA-12-008 kódjelű pályázatból valósult meg, a Nemzeti tehetségprogram ill. az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Forray Torna 2012

2012-ben a Forray Torna az NTP-MSV-II 0398 számú pályázat 423.000 forintos támogatásával valósult meg.

A pályázathoz tartozó dokumentumok.

2012. szeptember 21-én megrendezésre kerülő Forray Sportnap képei megtekinthető galériánkban.

Az NTP-TDSV-0110 azonosító számú pályázat 500 000,- Ft-os támogatásával valósult meg a XXIII. Forray Torna Országos Meghívásos Tornaverseny 

Apályázathoz tartozó dokumentumok megtekinthetőek Itt !

 A NEA 13-M-0899 azonosítószámú pályázatával a Szegvári Diáksport Egyesület 400 000,- Ft támogatást nyert.

Határtalanul program

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kedves Látogatóink!

A BGA-12-HA-01-0579-081 számú Hatatártalanul ! pályázatból megvalósult Felvidéki kirándulás dokumentációi megtekinthetőek Itt !

Az oldal megtekintéséhez ajánlott minimum monitor felbontás 1024x768,
a Google Chrome vagy
a Mozzilla Firefox használata, valamint szükséges a legfrisebb Adobe Flash Player
telepítése a böngészőhöz!

Iskolánk e régi weboldalának szerkesztését 2013. december 31-én lezártuk.

Az aktualitás információkat az ÚJ WEBLAPUNKON találod!

 

Friss hírek:

I. Dömötör-napi  Kamara Néptáncverseny
Szegvár 2013. október 25-27.

A rendezvény az NTP-MR-MPA-12-008 kódjelű pályázatból valósult meg, a Nemzeti tehetségprogram ill. az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

A szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola október 25-27 között, háromnapos, minősítést is adó néptáncversenyt rendezett a szegvári Művelődési Házban.

Beszámoló az eseményről.

Letölthető dokumentumok

Kurca TV (2013.11.06.)

Kurca TV (2013.11.09.)

Magunkról:

„Mindig vannak új hegyek,
amit meg kell mászni,
de az értékek változatlanok 
maradnak.”

Intézményünk 260 éves múltra tekint vissza. Nemrégiben vettük fel az első szegvári tanító, Forray Máté nevét, így most Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néven találnak meg bennünket a nyilvántartásban. 
Intézményünk Csongrád megyében, a Szentestől 10 km-re fekvő Szegvár nagyközségben található, nagyon szép környezetben. Közel van a Tisza, a falun keresztül folyik a Kurca, a tavak közül a Kórógy-tó a falu központjában, a Lándor-tó a határban található. Mezőgazdasági jellegű település, az itt élők földműveléssel, kertészkedéssel foglalkoznak. Termálvízben gazdag a környék, ez lehetővé teszi a primőr zöldségfélék termesztését.
A nagyközség lakóinak a száma 5000 körüli, sajnos folyamatosan csökken, egyre kevesebb gyermek születik. Jelenleg 320 tanuló jár iskolánkba. 16 osztályunk van, délután a napköziben 3 csoportban tanulhatnak a diákok. Három iskolaépületben folyik a tanítás, mindegyik évtizedekkel ezelőtt épült. Legfiatalabb az Új Iskola, 2006-ban lesz 20 éves. Ide jár az alsó tagozatosok egyik része, a másik fele az Újfalusi Iskolába.
A felső tagozatosok a Központi Iskolában tanulnak. Az épület U alakú, hosszú folyosója, világos, nagy termei vannak. Mindhárom épületben rengeteg a virág, szépek, ízlésesek a tantermi dekorációk. Ez az itt tanító kollégáknak, szülőknek köszönhető, akik igyekeznek otthonossá varázsolni a tanulók környezetét. A tornacsarnok 22 éves, hatalmas, a környék lakói nagy örömmel használják.
Feladatunk az intézménybe járó tanulók oktatása, nevelése, a tehetségek gondozása, a lemaradók felzárkóztatása. Tanulóinknak egy életre szóló útravalót kívánunk adni, mert valljuk, hogy csak a sokoldalú emberek állják meg a helyüket az életben, csak a stabil tudásra lehet a későbbiekben építkezni.
Szeretnénk olyan tanulókat nevelni, akik szeretik és védik a természetet, megbízhatóak, igényesek magukkal és másokkal szemben, gyakorlatiasak, kreatívak, kudarctűrők.
Helyi tantervünk követelményrendszerét a mindenkori törvények szerint tervezzük és dolgozzuk ki. 
Iskolánk fontosnak tartja, hogy tanulóink megfelelő tárgyi tudással hagyják el az intézményt, kialakuljanak bennük az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges alapvető készségek és képességek. Fontos, hogy a tudás megszerzésének útja a felfedezés legyen.
A Forray Máté Általános Iskola a jövőben is meg kívánja őrizni és a lehetőségekhez mérten erősíteni a hasonló nagyságrendű települések között megszerzett jó pozícióját. Szeretnénk elérni, hogy a nálunk tanuló gyerekek tudásszintje elérje, vagy meghaladja az országos átlagot.
Szegváron egyedüli általános iskola vagyunk, ezért az itt élő gyerekek és szülők igényeit kívánjuk kielégíteni a társadalmi normáknak megfelelően. Az egyedi elvárásoknak csak a törvényi előírások keretein belül az anyagi lehetőségek figyelembevételével tudunk eleget tenni.
Továbbra is lehetőség van iskolánkban három idegen nyelv tanulására, ami a német, az angol és a francia. A sportban elért sikereinket tovább növeljük, a torna mellett nagy figyelmet fordítunk a labdajátékokra, (foci, röplabda) és a tömegsportra. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy tanulóink testileg és szellemileg is az életkoruknak megfelelő fejlettségi szinten hagyják el az iskolát.
Intézményünk személyiségfejlesztésre törekszik odafigyelő, serkentő környezet megteremtésével, ahol minden diák a képességei szerinti legtöbbet tudja kihozni magából.
A tanulóközpontúság felfogásunk szerint az iskola természetéből adódik, ennek az elvnek kell áthatnia a tanítási órák folyamatát és az egyéb, általunk szervezett programokat.
Működési vezérelvünk: nem tantárgyakat, hanem gyerekeket tanítunk, akik most élnek és felnőttként is ebben az országban fognak dolgozni. A szülőket a legfontosabb szövetségesünknek tekintjük, törekvéseink közösek. A fenntartó önkormányzat bennünk mindig igaz partnerre talál, ha a község művelődéséről, kultúrájáról van szó. Őrizzük a hagyományainkat, rendezvényeinkre, szabadidős programjainkra, nyílt óráinkra szeretettel várjuk az érdeklődőket, jöjjenek el, ismerjenek meg bennünket!
Kiemelt célként kezeljük a munkatársak szakmai felkészültségét. 
Tisztában vagyunk a társadalmi felelősségünkkel, a jövő nemzedékét neveljük, ezért minden pedagógustól munkatársunktól elvárjuk, hogy törekedjenek a fejlődésre és a kiválóságra.
Az EU integrációból adódó lehetőségeket (pályázatok, idegen nyelvtanulás, csereprogramok) a jövőben is ki fogjuk használni.

Összegzésként Joubert szavait idézzük:

„A gyerekeknek nagyobb szükségük van 
példaképre, mint bírálatra.”